Udredning for barnløshed

I klinikken undersøger jeg både par og enlige for barnløshed.

Kvinden vil blive udredt for, hvorvidt der er en normal cyklus med ægløsning, og der vil blive foretaget en undersøgelse (HSU) for at sikre, at der er passage i æggelederne.

HSU (Undersøgelse af passage i æggelederne)

Indgrebet
Livmoderhalsen afvaskes med klorhexidin og der lægges et tyndt kateter op i livmoderhulen. Kateteret holdes på plads af en meget lille ballon, der fyldes med luft. Samtidig med ultralydsskanning sprøjtes væske ind i livmoderhulen, så der fås et billede af, hvordan livmoderhulen og æggelederne fyldes. Man kan derved se, om der er passage gennem æggelederne. Herefter fjernes kateteret igen. Undersøgelsen varer ca. 10 minutter.

Efter indgrebet
Undersøgelsen kan være forbundet med menstruationslignende smerter i livmoderen og lidt mælket udflåd i timerne efter.

Manden vil blive bedt om at få foretaget en sædanalyse enten på Rigshospitalets sædlaboratorium eller på Herlev Hospitals laboratorium. Såfremt sædkvaliteten ikke er normal, vil jeg foretage en yderligere udredning med blodprøver og en ultralydsskanning af testiklerne.

Hvis et par har forsøgt at opnå graviditet gennem et år, eller hvis der er en oplagt forklaring på barnløsheden, vil jeg henvise til fertilitetsbehandling. Der vil så være nogle obligatoriske blodprøver (HIV og hepatitis) som skal tages.