Blødningsforstyrrelser

I klinikken udreder jeg blødningsforstyrrelser i alle aldersgrupper. I nogle tilfælde drejer det sig om hormonforstyrrelser og i andre tilfælde om forandringer i livmoderhulen som fx slimhindepolypper. Hos kvinder efter overgangsalderen, der pludselig bløder, skal der undersøges for celleforandringer i livmoderhulen.

 

Til udredning af slimhindepolypper vil jeg foretage en vandskanning.

Vandskanning af livmoderhulen

Indgrebet
Livmoderhalsen afvaskes med klorhexidin og der lægges et tyndt kateter op i livmoderhulen. Samtidig med ultralydsskanning sprøjtes lidt saltvand ind i livmoderhulen, så der fås et billede af, hvordan slimhinden i livmoderhulen ser ud. Man kan derved se, om der er polypper eller fibromer, der buler ud i hulen. Herefter fjernes kateteret igen. Undersøgelsen varer ca. 5 minutter.

Efter indgrebet
Undersøgelsen kan være forbundet med menstruationslignende smerter i livmoderen og lidt vandigt udflåd i timerne efter.

 

 

Til udredning af blødning hos kvinder efter overgangsalderen vil jeg foretage en undersøgelse, hvor jeg udhenter lidt væv fra livmoderslimhinden samt livmoderhalsen

Prøvetagning fra livmoderhulen og livmoderhalsen (abrasio)

Hvordan foregår det?
Der foretages gynækologisk undersøgelse inden indgrebet. Her undersøges livmoderens lejring og eventuel ømhed. Livmoderens slimhinde og æggestokke vurderes ved en ultralydsskanning. Der placeres et selvholdende instrument i skeden, så livmoderhalsen er synlig og der lægges lokalbedøvelse med to små nåleindstik i livmoderhalsen. Livmoderhalsen vaskes af med klorhexiden, og der indføres et tyndt plastikrør i livmoderhulen.  Ved hjælp af undertrykket i en sprøjte suges lidt af vævet ud fra livmoderhulen og plastikrøret fjernes under undertryk. Når der suges, vil du kunne mærke det som menstruationslignende smerter. Undersøgelsen varer et par minutter, men selve udsugningen kun ca. 20 sekunder.

Herefter foretages et lille skrab fra livmoderhalsen. Alt væv sendes til mikroskopisk undersøgelse.

Efter indgrebet
Efterfølgende kan der komme lidt blødning og menstruationsagtigt ubehag i underlivet i op til et par dage.

Svar på prøven
Vævet sendes til undersøgelse og der vil sædvanligvis være svar 7-10 dage efter. I forbindelse med indgrebet aftaler vi om du kommer til svar i konsultationen eller får svar på telefonen.