Prævention

Du kan i klinikken få rådgivning om de forskellige præventionsformer og vi vil tale om, hvilken form, der passer dig bedst – det kan være typisk være p-piller, mini-piller eller spiral.

Spiraloplægning

Inden oplægningen, kan du ca 1 time før med fordel tage 400 mg Ipren og 1 g Panodil

Oplægning af spiral
Der foretages en gynækologisk undersøgelse inden oplægningen. Her undersøges livmoderens lejring og eventuel ømhed. Livmoderens slimhinde og æggestokke vurderes ved en ultralydskanning. Der vil eventuelt også blive podet for chlamydia

Der placeres et selvholdende instrument i skeden, så livmoderhalsen er synlig og livmoderhalsen vaskes af med Klorhexidin. Der lægges ved behov lokalbedøvelse med 2 små nåleindstik i livmoderhalsen. Herefter måles dybden af livmoderen med en tynd sonde og spiralen oplægges til den målte dybde. Når spiralen er på plads i livmoderhulen, afklippes de kunststoftråde, som hænger ned i skeden, således at de har en længde på ca. 3 cm. Herefter kontrolleres spiralens placering med ultralyd.

Efter oplægning kan der i dagene efter være menstruationslignende smerter og du kan evt tage Ipren 400 mg og 1 g panodil, 3 gange dagligt i de første dage.

Har du anvendt p-piller op til skiftet til spiral, anbefaler vi at du fortsætter med p-piller i resten af cyklus efter oplægningen. Anvender du ikke p-piller, anbefales det at spiralen oplægges inden for de første 10 dage efter 1. menstruationsdag for at sikre mod en eventuelt meget tidlig graviditet, som ikke kan opdages.

Skal du have skiftet spiralen, kan det ske på et hvilket som helst tidspunkt i menstruationscyklus.

Kontrol af spiralen
Du tilbydes kontrol i klinikken 3 måneder efter oplægning.